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SURVEYING ADVISORY COMMITTEE MEETING 

TEXAS BOARD OF PROFESSIONAL ENGINEERS AND LAND SURVEYORS 

Via Webinar 

November 13, 2020 – 9 –11:30 a.m. 

 

Attendees: 

• Jon Hodde, RPLS – Chair 
• Manny Carrizales, RPLS 
• Mary Chruszczak, RPLS 
• Davey Edwards, PhD, RPLS, LSLS 
• Paul Kwan, RPLS 
• Stan Piper, RPLS, LSLS 
• Heather Welch-Westfall, RPLS 
• Lamberto Balli, PE – Board Liaison 
• Coleen Johnson, RPLS – Board Liaison 
• Mark Neugebauer, RPLS, LSLS – Board Liaison 
• Lance Kinney, PhD, PE – TBPELS Executive Director 
• Michael Sims, PE – TBPELS Director of Compliance & Enforcement 
• Rick Strong, PE – TBPELS Director of Licensing & Registration 
 

The purpose of the meeting was to discuss comments provided to TBPELS in response to surveyor rule 

postings, either submitted in writing or via testimony at either of two rule hearings held by the agency.  

The SAC will then discuss the rules and comments and make a recommendation to the board on each 

rule. 

 

TSPS Hearing Request, September 17, 2020 

Rules Mentioned (No commentary included in request): 

 §131.7(f) – related to 5 voting members of Board for a quorum 

§131.15 – related to including Surveying Advisory Committee (SAC) as a standing 

committee 

§131.101 – related to advisory opinions (engineering but not surveying) 

§134.61 – related to surveying exams 

§134.73 – related to surveying exams 

§136.1 – related to surveying firm registration 
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No SAC action on these.  Simply a report of the initial request letter for a hearing from 

TSPS. 

Commentary from the Public (names refer to the individual that made the comment; email or 

testimony is noted) 

§131.15 – Freeman (testimony) – feels that Surveying Advisory Committee (SAC) should be listed as 

standing board committee. 

- Staff Comments:  Standing Board Committees are committees of the board, made up 

of board members.  The SAC is not made up of board members, and is actually an 

advisory committee as set out in §1001.216.  This is included in proposed rule 131.15(d).  

RECOMMEND NO CHANGE TO PROPOSED RULE. 

SAC Comments:    The committee discussed that there is a difference between a standing committee of 

the board (that has board members) and advisory committees.  They proposed some clarifying language 

in response to the comments that may help the public better understand the requirements regarding 

the appointment of the SAC. 

- Currently Proposed:   

- (d) Advisory Committees. The [chair or] board may appoint [convene the following] committees 

in an advisory capacity in accordance with §1001.216.[:] 

 

SAC Revision:   

(d) Advisory Committees. In accordance with §1001.216, the [chair or] board shall [may] 

appoint a Surveying Advisory Committee [convene the following] and may appoint other 

advisory committees. [:] 

 

TBPELS staff will check with the AG Representative as to whether this is a substantive change 

requiring reposting or if this change can be made at the time of rule adoption. 

§§134.61 and 134.73 – Freeman (written & testimony), Leamons (written & testimony), O'Hara 

(testimony – against change).  Feels that the Board should not move to the NCEES Principles and 

Practice of Surveying (PS) Exam, either in general or at least until 'new' modular version is developed 

and available from NCEES.  Mr. O'Hara disagrees and feels that the PS exam plus a suitable Texas specific 

exam would be fine. 

- Staff Comments:  The actual rule that would allow TBPELS to move to the NCEES PS 

exam is §134.67(g), (h), and (i).  As can be seen below, these two rules would simply 

allow the board to begin to utilize the NCEES PS exam no sooner than January 1, 2021.  

It does not mandate the change.  This move would be done via policy and only 

transitioned once the Board approved (once a Texas specific exam was finalized and 

with ample communication to examinees, etc.)  At the current time, this would not be 

until at least after the April 2021 examination cycle.  RECOMMEND NO CHANGE TO 

PROPOSED RULE. 

§134.67 EXAMINATION ON THE PRINCIPLES AND PRACTICE OF SURVEYING 
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(g)  The board may develop an examination to meet the requirements of this 

section (relating to Examination on the Principles and Practice of Surveying). 

(h)  Starting January 1, 2021, the national NCEES Principles and Practice of 

Surveying examination, in conjunction with a state-specific Texas Land Surveying 

examination, may be used to meet the requirements of this section (relating to 

Examination on the Principles and Practice of Surveying). 

(i) The state-specific Texas Land Surveying examination shall be developed by 

the board to supplement the NCEES Principles and Practice of Surveying 

examination and cover any topic areas specific to the professional practice of 

land surveying in Texas that are not covered by the NCEES Principles and 

Practice of Surveying examination.  The state-specific Texas Land Surveying 

examination shall not exceed four hours in duration. 

The SAC discussed this item at length, recognizing the comments from the surveying community 

concerning a move to the PS exam and concerns that the NCEES exam would not sufficiently test 

Texas surveyors.  Comments were also discussed about the NCEES move to a modular exam and 

the possible implementation date of 2023 or 2024 or this change.  Some members noted that 

the Texas state specific exam would be the place where Texas knowledge should be tested and 

that out-of-state licensees already use this process (PS+state specific) and they are sufficiently 

qualified.  The SAC reiterated that they want to keep all exams and practice at a high level to 

protect the public.  Also, the board should not move to the PS + state specific model until a 

sufficient state-specific exam is ready and approved.  Examinees should also have sufficient time 

to prepare for the transition and for the new exams. 

After review of the currently proposed rule language, the SAC recommended changes based on 

two things:  the date in the rule is based on when the board may convert to the PS exam; 

however, that is not the date when the board will necessarily make that change.  Some may be 

confused that this means the exams will definitely start on January 1, 2021.  This is no the case – 

the Texas exam is not complete and may not be until some time later in 2021.  Second, the SAC 

felt it was important to include language that clarified that the Board will decide when to move 

to the PS exam.  They concurred that giving the board the flexibility in the rule was appropriate. 

 

Currently proposed: 

(h) Starting January 1, 2021, the national NCEES Principles and Practice of Surveying 

examination, in conjunction with a state-specific Texas Land Surveying examination, may be 

used to meet the requirements of this section (relating to Examination on the Principles and 

Practice of Surveying). 

SAC Revision: 

(h) The board may approve the national NCEES Principles and Practice of Surveying 

examination, in conjunction with a state-specific Texas Land Surveying examination, to meet 
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the requirements of this section (relating to Examination on the Principles and Practice of 

Surveying). 

 

§§136.1, 136.3, 138.77 – Freeman (written & testimony), Leamons (written & testimony), Mertz 

(written), Strong (written), Piper (testimony) – relating to requiring surveying firm branches to 

have an RPLS assigned to each branch.  The rule as proposed would not require an RPLS to be 

assigned to each branch office; rather, only that a surveying firm have at least one RPLS for the 

firm and that all work be done under an RPLS.  The commenters feel this is not adequate for 

coverage and to guarantee that quality work is done by an RPLS as there needs to be access to a 

person in the office and to visit the worksites.  See documentation for more complete 

commentary. 

- Staff Comments:  The current (previous) surveying rule DOES require that each branch 

have an RPLS.  During the rule review and re-write process, it was noted that 

engineering firms do not need a PE at each branch office.  This was discussed at length 

with the SAC, who decided to recommend the rule change that an RPLS would NOT be 

required at each branch office, and that professional practice requirements set the 

standard that all work must be performed by or overseen by an RPLS and must be 

signed and sealed by an RPLS.  The actual business arrangements would be determined 

by the surveying firm itself. 

Staff does not have a recommendation.  The rule could remain as proposed (no RPLS 

branch requirement) or edited to require an RPLS be assigned to each branch.  Staff 

does not feel that a requirement that an RPLS be present or reside at/near the surveying 

firm would be a good choice due to the difficulty in proving whether an RPLS was 

physically present at any particular time or sufficiency of proximity to a firm. 

The SAC spent a long time discussing and debating this issue as it is important to the 

surveying community and there has been much formal and informal discussion on this topic.  

Different scenarios were discussed from the comments submitted and from personal 

experience.  It was pointed out that it is very important that surveying be done by qualified 

individuals and that it can be difficult to remotely supervise a crew from a long distance.  It 

was also noted that the minimum statutory requirements for firm registration is to have one 

RPLS per firm; and while it is good business (and some say professional practice) to have a 

surveyor per branch office, there are many different business arrangements currently.  The 

ultimate goal for the board is to make sure work is done correctly and accurately, and that is 

evidences via sealing and supervision requirements.  The Board cannot make business 

decisions or guidance for all business scenarios.  Ultimately, if a surveyor makes an error 

due to insufficient oversight or supervision, that is their risk and that is when the board can 

take action through the enforcement process.   

The committee also discussed the size of Texas, the number of RPLS available, and other 

issues such as travel, availability, working from remote offices, what requirements could be 

put in place, which were reasonable and which were not enforceable, etc.  Ultimately, the 



 

5 
 

SAC reviewed the proposed language and decided to leave it as it is with a minor edit (see 

below).  Since it is a contentious issue, the committee took a roll call vote with PASSED (6-1, 

Piper voting nay) to accept the proposed language with the minor edit.   

Currently Proposed: 

(b) A firm shall provide that at least one full-time active registration holder is employed with the 

entity and that the active registration holder performs or directly supervises all surveying work 

and activities that require a registration that is performed in the primary, branch, remote, or 

project office(s).  

 

SAC Revision: 

(b) A firm shall provide that at least one full-time active registration holder is employed with the 

entity and that an active registration holder performs or directly supervises all surveying work 

and activities that require a registration that is performed in the primary, branch, remote, or 

project office(s).  

 

§138.83 – McMinn (written & testimony) – related to accuracy of instruments and 

measurements.  Mr. McMinn commented that in previous versions of the surveying rules 

(§663.15 – amended in 2013) a specific set of tolerances was included.   

 

Staff Comment:  The current version of §663.15 does not have these tolerances and this 

rule was copied over to §138.83.  The preamble for the 2013 rule amendment reads as 

follows: 

"The amended rule is proposed to eliminate specific positional tolerance requirements 

which were determined by surveying means and methods that the Board now considers 

outmoded. The proposed amendment acknowledges that more current methods and 

equipment, such as GPS, for example, are presently employed by land surveyors to 

attain accuracy and precision in measurement." 

Based on the above rationale - RECOMMEND NO CHANGE TO PROPOSED RULE. 

The SAC discussed the comments received and the board rule as proposed.  They also 

considered the previous rationale for the rule change, and felt the current version was most 

appropriate and to not reverse the previous changes made in 2013.  NO CHANGE 

RECOMMENDED. 

§138.87(b)– McMinn (written & testimony), Mardock (written) – regarding sufficient quantity of 

monuments to be set.  The commenters feel that the board should consider the previous rule 

language (§663.17(b)) from 2012. 
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Staff Comment:  The current version of §663.17 has been copied over to the new rule 

§138.87 with only one minor change of 'must' to 'shall'.  The preamble for the 2013 rule 

amendment reads as follows: 

"The amended rule adds the requirement of an adequate quantity of monuments that 

the Board expects a land surveyor to leave as physical monuments on which the public 

can reasonably rely in identifying the property or premises being surveyed. The 

amendments also emphasize the importance of a land surveyor selecting 

monumentation that is adequate to withstand the forces of nature in the location 

where it is placed. The rule amendments eliminate redundant terms all of which are 

considered to constitute property or boundary corners. The proposed amendments 

eliminate redundant requirements contained in other rules or clarified by definitions 

contained in the Board's rules. The proposed amendments require any metes and 

bounds description to be tied by relative position to a boundary corner identified in a 

recorded document which describes the property to be affected by the easement." 

In addition, here is the previous language that was marked out: 

(b)When delineating a property or boundary line as an integral portion of a survey 

(survey being defined in the Act, §1071.002(6) or (8)), the land surveyor shall set, or 

leave as found, an adequate quantity of monuments of a [sufficient,] stable and 

reasonably permanent nature [survey markers] to represent or reference the property 

or boundary corners[, angle points, and points of curvature or tangency]. 

  [(1)]All survey markers shall be shown and described with sufficient evidence of the 

location of such markers on the land surveyors' drawing, written description or report. [ 

surveyors' plat. If the land surveyor shall prepare a written description of the surveyed 

premise, he/she shall include in that written description: ] 

     [(A)reference to and a description of the survey markers as shown on the plat; and] 

     [(B)the seal and signature of a registered or licensed land surveyor.] 

   [(2)In addition, the land surveyor may furnish an electronic copy of a written 

description provided that the text is verbatim to that on the certified document retained 

in the land surveyor's file.] 

The old rule language does not seem to enhance the rule language; therefore, STAFF 

RECOMMENDS NO CHANGE TO PROPOSED RULE. 

The SAC discussed the comments received and the board rule as proposed.  They also 

considered the previous rationale for the rule change, and felt the current version was most 

appropriate and to not reverse the previous changes made in 2013.  NO CHANGE 

RECOMMENDED. 

§138.87(d)– McMinn (written & testimony) – regarding requiring monument caps to be 

embossed with RPLS or Firm #.   
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Staff Comment:  This language is not in the current or previous rule language.  While this 

may be helpful, the cost vs advantage, as well as 'new' vs previous markers may make 

this proposed change challenging.  RECOMMENDS NO CHANGE TO PROPOSED RULE. 

The SAC discussed the comments received and the board rule as proposed.  The SAC felt that 

there are many options for how to indicate who set a particular monument, and rules should 

not be adopted that were too prescriptive.  Not all specific options could be included in the rule 

and the current language is sufficient.  NO CHANGE RECOMMENDED. 

 

 


