
 

May 15, 2025 
 

Re: Policy Advisory Opinion Regarding The Limits on Foreign Based Engineering Firms 
Offering Services in Texas (Policy Advisory Request No. 72) 

 
The Texas Board of Professional Engineers and Land Surveyors (Board) met in public session 
on May 15, 2005 and approved this policy advisory opinion regarding the limits on foreign 
based engineering firms offering services in Texas.  The anonymous request was received by 
the Board on March 1, 2025.   
 
The requestor seeks guidance on the following issues: 

• Is it permissible for a foreign engineering company that is not registered with the Board 

and does not have Texas-licensed professional engineers on staff to offer services in Texas?  

The only presence of the company in Texas is a sales and administration office and the 

company would subcontract engineering services to a local Texas based engineering firm 

registered with the Board. 

• Is it permissible for a foreign engineering company registered with the Board to offer 

services in Texas if it only has a minimal staff of Texas-licensed professional engineers on 

staff and can that company then subcontract engineering services to a local Texas based 

engineering firm registered with the Board? 

 

The Texas Engineering Practice Act (the Act) and Board rules do not differentiate between 

engineering firms based on where they are located.  As such, there are not different requirements 

for firms based in Texas, based in another state, or based outside of the United States.  As such, 

the following requirements apply to all engineering firms in Texas: 

 

• Per the Act, a business may not engage in or offer to engage in the practice of engineering 

for Texas-based projects unless the firm is registered with Board and the practice of 

engineering is carried out by a professional engineer employed by the firm (See Sections 

1001.301 and 1001.405). 

• Professional engineers are allowed to accept an assignment which includes phases outside 

the engineer’s area of competence if those other phases are performed by qualified licensed 

professionals, consultants, associates, or employees (See Section 137.59 of the Board’s 

rules). 

 

Analysis: 

In the first scenario presented, an engineering company that is not registered with the Board and 

does not employ any Texas-licensed professional engineers, regardless of where the company is 

located, may not offer engineering services for engineering projects located in Texas. 

 

In the second scenario, any engineering firm that is registered in Texas and employs Texas-

licensed professional engineers (a prerequisite to being a registered firm) can offer engineering 

services in Texas.  Further, it would not be a violation of Board rules for a registered firm A to 

subcontract engineering services to another registered engineering firm B in Texas.  If an engineer 

working for Firm A supervises the engineering work done by Firm B and is competent in the 
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engineering work being done, the engineer working for Firm A could sign and seal the work.  The 

engineer working for Firm B that actually does the work could also sign and seal the work and 

provide it to Firm A under their contractual arrangement to provide services. 

 

Conclusion: 
No new Policy Advisory Opinion will be developed for this request as the Act and Board rules 
adequately address the questions posed. 
If you have any further questions, please contact Mr. Michael Sims, P.E., Director of 
Compliance & Enforcement at 512.440.7723. 
 
Sincerely, 

 
Lance Kinney, Ph.D., P.E. 
Executive Director 
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