
Policy Advisory Request No. 55 

Re:         Formal Response to Request for Policy Advisory Request Regarding The Extent of the 
  Utilities Exemption in the Texas Engineering Practice Act 

The Texas Board of Professional Engineers and Land Surveyors Policy Advisory Opinion Committee 
(Committee) met in public session on February 25, 2021, and approved this draft response for solicitation 
of public comment through the Texas Register and the Board’s website to the referenced request dated 
September 16, 2020.  Any comments on this draft should be submitted to the Board no later than April 19, 
2021 via U.S. Mail to Texas Board of Professional Engineers and Land Surveyors, Attn: Michael Sims; 1917 
S Interstate 35; Austin, Texas 78741 or via e-mail to pao@pels.texas.gov 

Request: 
Mr. Jose Castellanos with the Metropolitan Transit Authority of Harris County (METRO) seeks 
guidance on the following issues:   

• Does the exemption for Employees of Certain Utilities or Affiliates contained in the Texas
Engineering Practice Act preclude a utility company from having to sign and seal engineering
plans if sealed plans are requested by a public transportation agency?

Background: 
The Policy Advisory Opinion process allows the Board to issue interpretations of the Texas 
Engineering Practice Act (the Act)[Texas Occupations Code, Chapter 1001] and Board Rules to 
address specific questions.  The committee reviewed this request and determined that it can be 
answered by reference to the existing language of the Act does not need to go through the full Policy 
Advisory process. 

Based on your request, it is our understanding that METRO owns a transit corridor that is 500 feet 
wide and approximately 26 miles long.  We further understand that METRO intends to one day build 
a light rail transit system within this corridor.   

When utility or cable companies need to cross this corridor via underground or aerial crossings, 
METRO establishes lease agreements with the various companies.  METRO further requires that the 
plans for such crossings be signed and sealed by a professional engineer licensed in the State of Texas. 
It is our understanding that a utility company has argued that Section 1001.058 of the Act, relating 
to Employees of Certain Utilities or Affiliates, exempts them from having to provide plans signed and 
sealed by a professional engineer. 

For reference, Section 1001.058 of the Act states: 

§ 1001.058. EMPLOYEE OF CERTAIN UTILITIES OR AFFILIATES.
(a) A regular full-time employee of a privately owned public utility or cooperative utility or of the
utility’s affiliate is exempt from the licensing requirements of this chapter if the employee:
(1) performs services exclusively for the utility or affiliate; and
(2) does not have the final authority to approve, or the ultimate responsibility for, engineering
designs, plans, or specifications that are to be:
(A) incorporated into fixed works, systems, or facilities on the property of others; or
(B) made available to the public.
(b) A person who claims an exemption under this section and who is determined to have directly or
indirectly represented the person as legally qualified to engage in the practice of engineering or who
is determined to have violated Section 1001.301 may not claim an exemption until the 10th
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anniversary of the date the person made that representation. 
 
Response: 
Section 1001.058 of the Act exempts certain employees of utilities from the need to be licensed.  
Based on the scenario described in your request, it is our understanding that the employee of the 
utility submitting plans to METRO to cross its transit corridor would have ultimate responsibility for 
the engineering designs that are on METRO’s property.  As such, this employee would not meet the 
exemption requirements established in Section 1001.058(a)(2)(A) and would need to be licensed to 
provide these plans to METRO.  Further, in accordance with Section 1001.401 of the Act, a licensed 
professional engineer is required to sign and seal final engineering works prior to releasing them 
from his or her control. 
 
We further understand that METRO is establishing leases with the utility or cable companies prior to 
allowing them to access its property.  A political subdivision can implement their own codes, 
ordinances, requirements, or lease conditions as long as they are not less restrictive than the 
requirements in the Act or Board rules.  Such requirements could be added to local ordinances, 
franchise agreements or directly to the lease agreement.  If the political subdivision requires signed 
and sealed design documents as part of their codes, ordinances, permitting process, franchise 
agreement, or other design requirements, then the professional engineer working on behalf of the 
utility, as required by the political subdivision, must follow the practice requirements of the Texas 
Engineering Practice Act and board rules. 
 
However, please keep in mind that if political subdivisions implement a requirement within their 
own codes, ordinances, permitting process, franchise agreement, or other design requirements for 
installation of these systems in their right of ways or transit corridors, they must not be less 
restrictive than the requirements in the Act or Board rules.  As long as these codes, ordinances, or 
requirements are not less restrictive than the requirements in the Act or Board rules, the Board 
would have no additional jurisdiction over the content or enforcement of these codes, ordinances, or 
requirements that regulate installation of the systems.  However, the Board does have jurisdiction 
over the practice of engineering and said practice, including any signed and sealed engineering 
document, must be done in a manner consistent with the Act and Board rules. 
 
Conclusion: 
No new Policy Advisory Opinion will be developed for this request.   
 

 
 

 
 


