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Ms. Tonya Palmer
Chief Building Official
City of San Angelo
P.0.Box1751

San Angelo, TX 76902

Dear Ms. Palmer:
RE:  Policy Advisory Opinion Request for Manufactured Buildings.

Our original response to your request, dated October 16, 2006, has been reviewed in light of recent changes
to the Texas Engineering Practice Act made by the passage of HB 2284. We are revising the original
response to remove the statement that “building design is engineering”. The content of the policy advisory
is basically unchanged and the revised text follows.

Thank you for your email dated May 23, 2006, requesting a policy advisory opinion on
manufactured buildings. We understand that you have concerns regarding the procedures being used to
obtain a building permit for manufactured buildings. Specifically, you asked if an engineer’s seal must be
on the preliminary construction documents or if a letter of compliance containing a seal is adequate. In
addition, you asked if these buildings are considered a "product.” In accordance with Chapter 1001 of
the Texas Occupations Code, The Texas Engineering Practice Act (Act) and Rules Concerning the
Practice of Engineering and Professional Engineering Licensure, and as explained below, it has been
determined that your request is addressed by existing law. A tracking number has been assigned for this
request and it is Engineering Advisory Opinion Request (EAOR) #0021.

Buildings Associated with Non-Public Works

Section 1001.056 of the Act identifies building types that would be exempt from the licensing
requirements. By exceeding the parameters identified in this section, this would mean that the exemption
would not apply and engineering is required. In other words, a building that is greater than 5,000 square
feet or one that contains an unsupported span greater than 24 feet would require a design by a licensed
professional engineer. Therefore, a manufactured building that exceeds these limitations would need to
be signed and sealed by the responsible Texas licensed engineer as follows:

(a)  For buildings that are incorporated into an engineering project system, the project engineer may
select and review a manufactured building design specification. In this case the engineer is
treating the manufactured building as a "product.” The engineer then chooses to use a specific
building, and must incorporate the shop drawing and specifications into his signed and sealed project
drawing. By doing so, the engineer asseris that it meets the local requirements for the building
code adopted by the local jurisdiction. The project engineer has the option to require the shop
drawings to also be sealed by a Texas professional engineer as noted in §1001.057 (cX1).
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(b) For those buildings not exempt under the Act that are designed and constructed in Texas, a
licensed Texas professional engineer must seal and sign the design plans.

Buildings Associated with Public Works

As required in §1 001.053, a building to be constructed in association with a public works project requires that
the construction be supervised by a licensed professional engineer. For public works buildings that involve
electrical or mechanical engineering and the contemplated expense exceeds $8,000, a licensed engineer is
required. For those public works buildings that do not involve mechanical or electrical engineering and
the contemplated expense exceeds $20,000, then a licensed engineer is required.

The site plan, drainage and foundation must also be designed by a licensed Texas professional engineer. If the
general contractor of the site is the one responsible for the public works project, he must be aware of the
requirements of the Act and hire a professional engineer to design and seal the foundation and engineering
plans for buildings described above and supervise the consiruction. In addition, a building official has
the authority to request that the design be sealed even for projects below the exempt thresholds.

Conclusion

Manufactured building designs need to be signed and sealed by licensed Texas professional engineers to
either directly attest to their design or to incorporate shop drawings, designed by another, into their project if
they exceed 5000 square feet and/or have unsupported spans of 24 feet or greater. In addition, for public works
projects, the supervision of the construction must be performed by a licensed Texas professional engineer
and the engineering design plans signed and sealed by a licensed Texas professional engineer. An entity
(city or municipality) can make more stringent requirements through city resolutions or ordinances as long
as there is not a conflict with the Act.

Lance Kinney, P.E.
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